ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը
Աղից վնասը, հնարավոր է, խիստ չափազանցված է
Մեր օրգանիզմն, ըստ երևույթին, գիտի, թե օրական որքան աղ է իրեն անհրաժեշտ, և բավականին խիստ պահպանում է այդ չափը, այնպես որ, պարզվում է շատ ուտելն այստեղ դժվար է։
Սիրտ-անոթային համակարգի հիվանդություններով տառապողներին սովորաբար խորհուրդ են տալիս օգտագործել հնարավորինս քիչ աղ. ասում են, որ դրա ավելցուկը խթանում է ճնշման բարձրացմանը և վնասում սրտին ու անոթներին։ Բայց ի՞նչ է նշանակում «աղի ավելցուկ», ո՞ր քանակն է համարվում նորմալ, ո՞րն՝ ավելցուկային, իսկ ո՞րը՝ բավարարար, որպեսզի հնարավոր լինի խուսափել սիրտ-անոթային խնդիրներից։
Աղի օգտգործման չափը փորձել են բազմիցս պարզել (իհարկե, ելնելով օրգանիզմի ֆիզիոլոգիական պահանջներից), ԱՄՆ-ում, օրինակ, առողջ մարդուն խորհուրդ են տալիս օգտագործել օրական 2,3 գ.-ից ոչ ավելի, իսկ սրտի խնդիրներ ունեցողներին՝ ոչ ավելի, քան 1,5 գ.։
Սակայն, այս նորմերը, ինչպես պարզել են Դևիսի կալիֆորնիական համալսարանում (ԱՄՆ), խիստ նվազեցված են։ American Journal of Hypertension-ում գիտնականները հրատարակել են մի հոդված, որում ասվում է, որ աղի օրական նորմալ քանակը կազմում է 2,6-4,8 գ.։ Դեյվիդ Մակերոնը և նրա գործընկերները այս սահմանը հստատել են վերջին 50 տարիների ընթացքում 45 երկրներում անց կացված բժշկական հետազոտությունների տվյալները հետազոտության ենթարկելու ճանապարհով։
Վիճակագրությունն ընդգրկել է ավելի քան 50 հազար մարդ, և նրանք բոլորն էլ օրական օգտագործել են միջինում 3,65 գ աղ, ընդ որում, ստորին նորմալ սահմանը կազմել է, ինչպես արդեն նշվեց, 2,6 գ, իսկ վերինը՝ 4,8 գ։
Այն, որ այս ցուցանիշը կես դարում չի փոխվել և կախված չի եղել ո՛չ ազգային պատկանելիությունից, ո՛չ անհատական օրակարգից, գիտնականներին ստիպել է անել այն եզրակացությունը, որ աղի օգտագործումը բավականին խիստ կարգավորվում է մեր ֆիզիոլոգիայով։ Այսինքն, օրինակ, աղի կամ անալի ուտելու ցանկությունը կախված է նյարդային համակարգի աշխատանքից, ինչը կարգավորում է աղի մակարդակն օրգանիզմում։
Մի կողմից, սա նշանակում է, որ շատ աղ օգտագործելու վախը չափազանցված է. սահմանից բարձր քանակով աղ օգտագործել մեզ թույլ չի տա մեր սեփական օրգանիզմը։ Մյուս կողմից, «առողջ» նորմերը խիստ իջեցված են. նույնիսկ եթե մոռանանք սիրտ-անոթային համակարգի հիվանդությունների մասին, առողջ մարդու համար խորհուրդ տրվող աղի քանակը ցածր է պահանջվածից։
Սրա հետ կապված հարց է առաջանում, այդքան մե՞ծ է վնասն աղից, եթե, առաջին հերթին, դրա առողջապահական նորմերը չեն համապատասխանում իրականությանը, իսկ երկրորդ, մեր օրգանիզմը գիտի, թե որքան աղ է իրեն անհրաժեշտ։
Կարդացեք նաև
Երեխաների սննդակարգում շաքարի ցածր պարունակությունը կարող է զգալիորեն նվազեցնել մեծ տարիքում քրոնիկ հիվանդությունների զարգացման...
Սննդաբան Մեյ Սիմպկինի կարծիքով, կան մի քանի արդյունավետ միջոցներ՝ սթրեսային վիճակներում ի հայտ եկող հուզական շատակերության դեմ...
Ինչպես հայտնում է The Daily Pioneer-ը, Այհովայի համալսարանի հետազոտողները հայտնաբերել են, որ սննդակարգի փոփոխությունը, այդ թվում՝ ավելի շատ գինու և պանրի օգտագործումը, կարող է կանխել...
Օքսֆորդի համալսարանի փորձագետներն իրականացրել են համեմատական ուսումնասիրություն, որով պարզվել է, որ սնունդն ազդում է կոտրվածքների վտանգի վրա...
Ինչպես հայտնում է РИА "Новости"-ն, Տեխասի hամալսարանի աշխատակիցները, մկների վրա փորձերով կատարելով, պարզել են, որ շաքարի մեծ քանակ պարունակող սնունդն առաջացնում է աղիների միկրոֆլորայի խանգարում...
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ կարճ ժամանակվա ընթացքում մոտավորապես 950 մլ էներգետիկ ըմպելիքի օգտագործումը կարող է բարձրացնել զարկերակային ճնշումը և ազդել սրտի ռիթմի վրա...
Հավը և սպիտակ այլ մսի տեսակները կարող է նույնքան վտանգավոր լինել, որքան կարմիր միսը (խոզի, տավարի, ոչխարի). գրում է The Daily Mail-ը: Մինչև վերջերս կարծում էին, որ միայն կարմիր միսը, որը պարունակում է շատ հագեցած ճարպեր...
Նուռ
Աֆրոդիզիակ է համարվում այն սնունդը, խմիչքը կամ դեղամիջոցը, որը խթանում է սեռական ցանկությունը...
Սուրճի ազդեցությունը սեքսի վրա ուսումնասիրվել է շատ գիտնականների կողմից: Մասնավորապես, Տեխասի համալսարանի մասնագետները եկել են այն եզրակացության,որ մի բաժակ լավ թարմ սուրճը սեքսից առաջ նպաստում է սեռական ցանկության...
Սննդակարգը կարող է ազդեցություն ունենալ ցողունային բջիջների նորմալ աշխատանքի վրա: Այդ մասին հայտնել է ամերիկացի բժիշկ Ուիլյամ Լին...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն